slovenščina  
home about news contact newsletters
 
  Home  /   Brain training  /  Razlaga binauralnih tonov  /  Raziskave binauralnih tonov

Razlaga binauralnih tonov Izdelek Uporaba nevrovadbe Koristi Preizkus nevrovadbe
 
 
Zgodovina binauralnih tonov
Raziskave binauralnih tonov
Inovacije = nevrovadba
Raziskave binauralnih tonov

Nova revolucija v nevroznanosti oziroma v poznavanju delovanja možganov in njihovi sposobnosti učenja, kreativnosti, spomina, čustvovanja, mišlenja, kontrole stresa, neželjenih vedenjskih vzorcev... se je začela z novim odkritjem, ki ga je objavil Dr. Gerald Oster Oktobra 1973 v Scientific American (229, 94-102, 1973) z naslovom "Auditory Beats in the Brain". V tem članku je Dr. Oster natančno opisal pojav, ko možganski valovi začno "utripati" z isto frekvenco, ko v levo in desno uho ločeno predvajamo tone z različnima frekvencema. Možganski valovi oz. t.i.binauralno utripanje ima frekvenco razlike frekvenc teh dveh zvokov. V možganih seveda ne gre z azvočno, temveč z električno valovanje oz. usklajeno delovanje nevronskih celic. 

Robert monroe na Monroe Institute of Aplied Science se je lotil poglobljene študije teg afenomena in odkril, da binauralno utripanje ni omejeno le na slušni predel možganov, ali le na eno možgansko hemisfero. Ugotovil je, da je binauralno utripanje prisotno v obeh možganskih hemisferah in ima v obeh hemisferah enako frekvenco, amplitudo, fazo in je torej koherentno. 

Od takrat pa vse do danes je ta pojav potrdilo že več sto znanstvenkov in vsak je dodal sevseda tudi nekaj novega. Naj omenim samo nekaj najbolj priznanih znanstvenikov iz tega področja: Dr. Suzanne Evans Morris Dr. Lester Fehmi, direktor Princeton Behavioral Medicine and Biofeedback Clinic, Dr. Artur Hastings, Dr. Bill D. Schul...

Bolj poljudno in priljudno obliko razlage, delovanja in uporabnosti binauralnega utripanja možganov si lahko preberete tudi na: http://www.monroeinstitute.com/content.php?content_id=69 in http://www.monroeinstitute.com/content.php?content_id=33.

Istočasno z odkritjem indukcije binauralnega utripanja možganov so se začele tudi resne znanstvene raziskave ljudi, ki so redno meditirali (Banquet J. P.1973, Spectral analysis of the EEG in meditation. Electroencephalography and Clinical Neurophysiology, 35, 143-151 in Carrington P. 1977 Freedom in Meditation. New York: Doubleday.). Te raziskave so ugotovile, da se delovanje obeh možganskih hemisfer sinhronizira in da ima to posledično dobrodejni terapevtski učinek na meditanta. Delmonte je leta 1984 ugotovil, da kreativni proces v možganih zahteva sinhrono delovanje obeh možganskih hemisfer.

Pregled znanstvenih del o meditaciji si lahko preberete na Institute of Noetic Sciences. Priporočam v branje saj je zelo objektivna stran, ki točno navede obe plati meditacije: kaj lahko z meditacijo pridobimo, če jo uporabljamo pravilno in kakšne so njene pasti pri nerazumevanju in napačni uporabi meditacije.

Michel Hutchinson v svoji klnjigi Megabrain Power. New York: Hyperion, 1994, naredi zelo pregleden povzetek in sintezo vseh teh raziskav na področju nevrologije, psihiatrije, psihologije in mikroelektronike. Znanstvenikom je torej uspelo izmeriti delovanje možganov visoko usposobljenih meditantov, umetnikov in drugih redkih posameznikov, ki so sposobni najvišjih uvidov in kreativnosti. Znanstveniki so ugotovili, da ti trenutki niso nekaj misterioznega, temveč se lepo in jasno odražajo v delovanju možganov v trenutkih visoke kreativnosti in uvidov. V teh stanjih sta delovanji obeh možganskih polovic sinhronizirani in uravnovešeni, prav tako se drastično spremeni frekvenčni spekter EEG-ja v teh trenutkih in sproži se plaz različnih nevrotransmiterjev in protistresnih hormonov. seveda so se znanstveniki tako j vprašali kako bi lahko takšna stanja inducirali tudi v "navadnih" ljudeh in odgovor je bil na dlani: z uporabo tehnologije, ki povzroči binauralno utripanje v možganih.

Po dolgoletnih preizkusih in raziskavah je nastala naslednja osnovna tabela možganskih valov s katero se danes strinja večina znanstvenikov, ki se ukvarjajo z nevrologijo in sorodnimi vedami:

Mnenja udeležencev

 • 11.06.2014  
  Alenka: Nevrovada mi je pomagala iz dokaj depresivnega obdobja. Dejansko sem veliko bolj pozorna na to kaj in kako delam. Imam več izbire v življenju, pa ...
 • 11.06.2014  
  Vesna: Neverjetno me pomirja. Lažje grem skozi dan. Hvala.

 • 06.12.2013  
  Milena: Hvala!

  ne morem verjeti, da migren ni več. Nevrovadba je super.

Thought for the day

Kako nekdo sprejme svojo usodo in vse trplenje, ki ga njegova usoda zajema, način kako nosi svoj križ, daje človeku veliko možnost - celo v najtežjih okoliščinah - da da svolemu življenju globlji pomen.

Viktor E. Frankl


Nakupovalni pogoji Zanimive povezave Seznam/cenik delavnic Zanimivo in novosti Hipnoza


 
  aims, objectives | curiosity | faq | newsletters | glossary  
 
  STAY CONNECTED     |  2010 © Most-si d.o.o. All rights reserved SITEMAP | AUTHORS