slovenščina  
home about news contact newsletters
 
  Home  /   Psychotherapy  /  Transpersonalni NLP  /  Zgodovina NLP

Psihoterapija Klinična hipnoterapija Transpersonalni NLP Regresija v prejšna življenja
 
 
Zgodovina NLP
Bistvo NLP
NLP filtri
Zaznavni sistemi
Očesni premiki
Zgodovina NLP

Začetki NLP (nevrolingvističnega programiranja):

John Grinder (v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja asistent lingvistike) in Richard Bandler (takrat še študent psihologije) sta skupaj preučevala tri vrhunske terapevte Fritza Perlsa (začetnika terapevtske šole gestalt - ena od kategorij humanistične psihoterapije), Virginio Satir (družinsko terapevtko) in Miltona Ericksona (priznanega hipnoterapevta). Modelirala sta vse tri terapevte, ki so bili sicer zelo različne osebnosti, uporabljali pa so zelo podobne temeljne vzorce dela. Te vzorce sta Grinder in Bandler prepoznala in izdelala model, ki ga je možno uporabljati za učinkovito komunikacijo, osebno rast, pospešeno učenje in za bolj zadovoljno življenje. K NLP-ju je veliko prispeval tudi Gregory Bateson, ki se je v veliki meri ukvarjal s komunikacijsko in sistemsko teorijo. NLP se je razvil v dve smeri, ki se med seboj dopolnjujeta:

1) NLP kot proces odkrivanja vzorcev odličnosti na različnih področjih in

2) NLP kot učinkovit način mišljenja in komuniciranja, ki ga uporabljajo izjemni posamezniki.

Pomen besede NLP: “Nevro” pomeni, da naše vedenje izvira iz nevroloških procesov naših petih čutov. Nevrologija obsega tako nevidne miselne procese kot tudi fiziološke odzive na misli, dogodke. “Lingvistični” del pove, da jezik uporabljamo za urejanje svojih misli in vedenja. “Programiranje” se nanaša na načine, ki jih lahko izberemo za organiziranje svojih misli in dejanj.

Thought for the day

Seveda imamo svojo temno stran .... Ubijamo s sovraštvom, mar ne? Zažigamo ljudi v imenu Boga. Uničujemo sebe; izničujemož ivljenje na tem planetu; uničujemo samo Zemljo. In potem se oblečemo v meniška oblačila in Bog nam spregovori direktno. In kaj nam Gospod govori? Da moramo biti dobri dečki/deklice, drugače nas bo kaznoval. Gospod Bog nam preti že stoletja pa nismo prav nič drugačni. Pa ne zato ker bi bili zlobni, ampak zato ker smo zabiti. Človeštvo ima svojo temno stran, seveda jo ima, in imenuje se neumnost.

Don Juan v The Power of Silence (Moč tišine), Carlos Castaneda


Cenik terapij in pravice klienta Urnik seminarjev in delavnic Urnik delavnic Zanimive povezave Seznam/cenik delavnic Skripti za hipnoterapevte Zanimivo in novosti Psihoterapija


Dodatne vsebine

 Prijavnica na delavnice
 Osnove NLP in vaje

 
  aims, objectives | curiosity | faq | newsletters | glossary  
 
  STAY CONNECTED     |  2010 © Most-si d.o.o. All rights reserved SITEMAP | AUTHORS