slovenščina  
home about news contact newsletters
 
  Home  /   Psychotherapy  /  Psihoterapija  /  Osebna odličnost: šport

Psihoterapija Klinična hipnoterapija Transpersonalni NLP Regresija v prejšna življenja
 
 
Komu je namenjena
Priprava Cd-jev avtohipnoze
Vaša prva psihoterapija
Osebna odličnost: šport
Obvladovanje stresa
Verjetja
Arhetipi
Abraham Maslow
Osebna odličnost: šport

Najpomembnejše orodje za mentalni trening in optimalne fizičen priprave ter učinkovitost pri vadbi tehnike, je avtohipnoza. Avtohipnoza pomaga atletu, da izostri pozornost, da se popolnoma osredišči in poveča sposobnosti ter razvije psihično in fizično moč. Avtohopnoza vas bo naučila kako priti povsem naravno, enostavno „in the zone“ vedno, ko boste to želeli, namesto, da se zanašate na slučajno srečo. Z avtohipnozo boste poskrbeli, da boste telesu preskrbeli dovolj energije, v pravem času, brez tveganja za poškodbe. Na ta način boste lahko prihranili dosti svoje energije in moči, zmanjšali napor na minimum za maksimalni rezultat.

 

Izraz „in the zone“ je pravzaprav športni izraz, ki natančneje pomeni povečano zavest, oziroma enega od holotropnih stanj zavesti. Glavna lastnost te zvišane zavesti je popolna koncentracija, ki je ne zmotijo notranje ali zunaje motnje. Ko ste v tem stanju se lahko zgodijo kar nekateri fenomeni, ki so značilni za holotropna stanja nasploh: čas začne teči počasneje, , upočasnitev zunanjosti medtem, ko vi lahko reagirate eneko hitro (zelo značilno za borilne veščine) in lahko svoje gibe, akcije in reakcije planirate še bolj učinkovito in pravilno. Ko se vaša zavest navadi tega zvišanega stanja, se bo avtomatsko preklopila v to stanje vedno, ko boste to želeli.

Seveda je avtohipnoza lahko mnogo več kot vodena vizualizacija in tehnika sproščanje, saj tudi športnikova duševnost zahteva mnogo več. V končni fazi je pomembno dobro počutje in zdravje športnika.

Le redki atlet posveča svojemu mentalnemu treningu dovolj časa in pozornosti, čeprav raziskave že dolgo časa potrjujejo kako zelo pomembna je pravilna in stabilna mentalna naravnanost. Spomnite se samo preizkusa s košarkarji, ki so samo fizično trenirali, polovično trenirali in polovično vizualizirali in samo vizualizirali proste mete. Katera skupina je že bila najuspešnejša? Druga skupina, prva (samo fizični trening metanja na koš) pa najslabša.

Torej: vsakdo, ki redno uporablja trans, da najde svoj občutek biti „in teh zone“, zvišanem stanju zavesti lahko sproži to stanje vedno, ko je to potrebno, s pomočjo post hipnotičnih sugestij, dihanjem, trigerjev.

 

Prednosti uporabe avtohipnoze v športu

 

 • Izboljšana samozavest, motivacija, vzdržljivosti, povezava um-telo, osrediđčenost, zaznavanje, intenzivnost, energija, samokontrolo, samodisciplino, samozavedanje, telesno moč, upravljanje s časom, ravnovesje pri delu, v družini ter družabnem in športnem življenju.
 • Sposobnosti, biti „in the zone“ hitro in enostavno.
 • Z mentalnim ponavljanjem treningov in tekmovanj v hipnozi, vam bistveno poveča verjetnost za dosego svojega cilja v realnosti.
 • Na isti način, kot so sugestije, domišljija, koncentracija, prepričanje, in pričakovanja osnova za vsako hipnozo, prav tako so ti dejavniki tudi bistveni za doseganje športne odličnosti.Vse je v pripravi, in kaj je lahko boljši način za pripravo kot, da sevsak dan sprostite v transu.
 • Hipnozo je mogoče uporabiti za povečanje želje in interes, kjer spodbude za trening ali tekmovanje primanjkuje..
 • Ko skrbite za vaše čustvene potrebe, skrbite za vaše  športne potrebe.
 • Hipnoza zagotavlja tudi možnosti čustvenega zdravljenja; kjer je strah, skrbi in stres, lahko preko hipnoterapije to občutno zmanjšamo in odstranimo.
 • Hipnoza ohranja prebavni sistem sproščeno in brez stresa. To pomembno, da športnike, saj je njihova prehrana včasih lahko zelo strog.
  Avtohipnoza aktivira vse potrebne mišice in mišične skupine, tako da so izbruhi energije usmerjeni v prave dele telesa.
 • Ko izdelate vizualizacijo popolnega gibanja ali akcije, se mišice, potrebne za izpolnitev tega, začno premikati na pravi način. S treningom te gibee, ki stejih vadili le mentalno, brez težav prenesete na teniška igrišča, golf, bazen, morje, sneg, stadion...
 •  Ko sta koncentracije in sprostitev popolna, um naravno zdrsne v povišano stanju zavesti. To je tisto, kar daje nekemu športniku prednost pred drugimi.

 • Medtem ko mnogi ljudje uporabljajo tehnike za boljšo koncentracijo in sprostitvene tehnike za izboljšanje svoje igro, jih le nekaj uporablja svoje duševne sposobnosti enako dobro, kot tisti, ki uporabljajo avtohipnozo.

Če preveč trenirate le na fizičnem nivoju so rezultati običajno slabši!

 

Samozavesti – osnovna potreba

za uspešno športno udejstvovanje. Pri nas imamo kar nekaj transpersonalnih „prijemov“ v hipnozi, ki športniku pomagajo najti (nazaj) njegov „center2, njegovo notranji izvor moči, samospoštovanja in resnične samozavesti. Dosti atletov ima vse fizične predispozicije, da bi lahko bili uspešni, vendar jim njihova slaba verjetja o sebi, ki se jih mogoče niti ne zavedajo, to preprečujejo. Slabo samopodobo kaj hitro „zavohajo“ nasprotniki in tekmeci in jo običajno tudi izkoristijo in podpihujejo. Takšna je pač narava tekmovalnosti. Za resnični uspeh, je pravilno naravnana samozavest, torej nujno potrebna. Kako jo pridobiti, obdržati in uporabljati vas naučimo pri nas.

 

Intenzivnost: uporabljajte jo modro!

S samoopazovanjem: kdaj ste „brez sape“, ali ko imate napetost v mišicah, vammogoče ugotoviti, kaj povzroča to prenapenjanje in kaj je potrebno spremeniti. Preveč naprezanja ima negativen učinek na zdravje in šport. Z učenjem nadzora intenzivnosti, se pospešuje vzdržljivost, kar pomaga športniku, da se prebije preko
psihičnih in fizičnih ovir.


Čustveni športnik

Na enak način kot v hipnozi izključitr vaš kritični um
izklopite iz vaše kritične, prav tako s pomočjo hipnoze lahko zaobidete odvračanja pozornosti zaradi neprimernih čustev in lažje pridete v „in the zone“.

 

Identificiranje cilja za izboljšanje športne odličnosti

Postavljene cilje, ki jih je treba doseči v načinu življenja, prehrani, treningu, itd lahko, vstavimo vsak dan v hipnozo. Tudi vaš trener športni svetovalec mora razumeti, kako proces postavljanja ciljev deluje in kako najbolje uporabljati cilje, ki ustrezajo vašim individualnim potrebam. Postavljanje ciljev ni samo vključeno v doseganje rezultatov v okviru vašega športa, temveč vključuje tudi določitve in doseganje ciljev v vašem
osebnem življenju, saj brez harmonije med osebnim in športnim življenjem, uspehov na športnem področju ne more biti.

 

Uporabljajte domišljijo (vizualizacijo), intuicijo za izboljšanje vaše športne odličnosti.

 

Mentalni trening za mentalno odpornost

Mentalni trening bi moral zajemati širok spekter različnih spretnosti in ne bi smel biti omejen na pripravo in tekmovanje. Trenirati um vključuje tudi dobiti največ iz treninga, ukvarjati se s šibkostmi, hitro okrevati po poškodbi, boj proti utrujenosti in spopadanje z boleznimi in frustracijami. Močan um lahko pomaga telesu k hitrejši regeneraciji. Biti duševno fit, pomeni ostati fizično fit. Za športnika, ki še ni psihično pripravljen, ko se približuje veliko tekmovanje, pomanjkanje samozavest lahko  povzročajo  psihosomatska obolenja, kot so slaba koncentracija, krči, ali poškodbe. Podzavesti mora biti prepričani, da ni vzroka za strah in da je konkurenca izziv, da je treba nadaljevati in zmagati. Če podzavest ni prepričana, lahko poskusi sabotirati načrt športnika, z ustvarjanjem ovir To dejanje sabotaže se zgodi na podzavestni ravni, in zato mora biti dvom vase odpravljen na tem nivoju. Ni dovolj, da ga odrivamo – s tem si pravzaprav kopljemo jamo, v katero bomo slej ko prej padli. Hipnoza se je izkazal uporabno  orodje za premagovanje takšnih psihične ovire, saj hipnoza barva jasno sliko podzavesti o tem, kako naj bi uspeh izgledal , kako ga občutiti in kako bi ga ponovili v realnosti. Hipnoza nam tudi ponuja, da se s podzavestnimi ovirami spopademo na pravi način.

Thought for the day

Kadar razglašaš mir s svojimi ustnicami, bodi previden, da ga imaš še več v srcu.

Sv. Frančišek Asiški (1182?–1226)


Cenik terapij in pravice klienta Urnik seminarjev in delavnic Urnik delavnic Zanimive povezave Seznam/cenik delavnic Skripti za hipnoterapevte Zanimivo in novosti Psihoterapija


Dodatne vsebine

 Prijavnica na delavnice
 Osnove NLP in vaje

 
  aims, objectives | curiosity | faq | newsletters | glossary  
 
  STAY CONNECTED     |  2010 © Most-si d.o.o. All rights reserved SITEMAP | AUTHORS