english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /   Psihoterapija  /  Transpersonalni NLP  /  Zgodovina NLP

Psihoterapija Klinična hipnoterapija Transpersonalni NLP Regresija v prejšna življenja
 
 
Zgodovina NLP
Bistvo NLP
NLP filtri
Zaznavni sistemi
Očesni premiki
Zgodovina NLP

Začetki NLP (nevrolingvističnega programiranja):

John Grinder (v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja asistent lingvistike) in Richard Bandler (takrat še študent psihologije) sta skupaj preučevala tri vrhunske terapevte Fritza Perlsa (začetnika terapevtske šole gestalt - ena od kategorij humanistične psihoterapije), Virginio Satir (družinsko terapevtko) in Miltona Ericksona (priznanega hipnoterapevta). Modelirala sta vse tri terapevte, ki so bili sicer zelo različne osebnosti, uporabljali pa so zelo podobne temeljne vzorce dela. Te vzorce sta Grinder in Bandler prepoznala in izdelala model, ki ga je možno uporabljati za učinkovito komunikacijo, osebno rast, pospešeno učenje in za bolj zadovoljno življenje. K NLP-ju je veliko prispeval tudi Gregory Bateson, ki se je v veliki meri ukvarjal s komunikacijsko in sistemsko teorijo. NLP se je razvil v dve smeri, ki se med seboj dopolnjujeta:

1) NLP kot proces odkrivanja vzorcev odličnosti na različnih področjih in

2) NLP kot učinkovit način mišljenja in komuniciranja, ki ga uporabljajo izjemni posamezniki.

Pomen besede NLP: “Nevro” pomeni, da naše vedenje izvira iz nevroloških procesov naših petih čutov. Nevrologija obsega tako nevidne miselne procese kot tudi fiziološke odzive na misli, dogodke. “Lingvistični” del pove, da jezik uporabljamo za urejanje svojih misli in vedenja. “Programiranje” se nanaša na načine, ki jih lahko izberemo za organiziranje svojih misli in dejanj.

Modra misel

V zadnjih nekaj desetletjih postaja vse bolj jasno, da človeštvo stoji pred eno svojih največjih kriz. Moderna znanost je razvila učinkovita sredstva s katerimi lahko rešimo najbolj pereče probleme sodobnega sveta: zdravimo lahko skoraj vse bolezni, odpravljamo revščino in stradanje, zmanjšujemo količino industrijskih odpadkov in nadomeščamo uničujočo nafto z obnovljivimi viri zelene energije.
Problemi, ki nam stojijo na poti niso ekonomske ali tehnološke narave. Najgloblji vir globalne krize se skriva v človeški naravi in odseva nivo evolucije zavesti naše vrste.

Stanislav Grof


Cenik terapij in pravice klienta Urnik seminarjev in delavnic Urnik delavnic Zanimive povezave Seznam/cenik delavnic Skripti za hipnoterapevte Zanimivo in novosti Psihoterapija


Dodatne vsebine

 Prijavnica na delavnice
 Osnove NLP in vaje

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI