english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /   Psihoterapija  /  Psihoterapija  /  Verjetja

Psihoterapija Klinična hipnoterapija Transpersonalni NLP Regresija v prejšna življenja
 
 
Komu je namenjena
Priprava Cd-jev avtohipnoze
Vaša prva psihoterapija
Osebna odličnost: šport
Obvladovanje stresa
Verjetja
Arhetipi
Abraham Maslow
Verjetja

Obnašanja in verjetja

Včasih se vam zdi, da svojega obnašanja nimate pod nadzorom, ali pa da nekaj zunanjega (dogodek, oseba, žival, predmet...) v vas vzbudi avtomatični odziv, ki si ga vi dejansko ne želite. Na primer: vedno, kadar imate sestanek s svojim nadrejenim postanete živčni, ali pa vas vaša mati spravlja ob pamet in v izbruhe jeze zaradi njenih „neumestnih“ pripomb, ali pa vas popade neobvladljiva lakota okoli osme ure zvečer... Lahko gre tudi za obnašanja, ki niso vezana na specifični čas, prostor ali dogodek, vendar pa vam delajo preglavice in bi se teh svojih navad/obnašanj radi znebili.

Vaši odzivi na okolico, oziroma kako se v dani situaciji obnašate je odvisno od vaših osebnih prepričanj in verjetij. Vsak od nas ima podzavestno sliko o sebi, ki temelji na sklopu takšnih prepričanj in verjetij. Ker so se določena prepričanja in verjetja izoblikovala že v vašem ranem otroštvu, so postala povsem podzavestna in sprožajo vaše avtomatske, ne-zavestne odzive na okolje. Ta sklop verjetij in prepričanj, ki jih imenujemo tudi jedrna verjetja se odražajo v naših dolgoletnih in ponavljajočih se problemih, ki jih imamo z zunanjim svetom ali sami s seboj. Če torej te probleme želite rešiti, se morate soočiti z vašimi jedrnimi verjetji. Vedeti morate, da so zelo močno usidran av vas, saj ste jih potrjevali skoraj vse vaše življenje, vendar pa jih je mogoče spremeniti. Eden od zelo hitrih in uspešnih načinov je hipnoterapija. Dostikrat v različnih situacijah pridejo na dan različni sklopi vaših prepričanj in verjetij – odvisno pač od trenutnega konteksta. Ko ste s starši ali partnerjem pride v ospredje en sklop prepričanj, ko ste s prijatelji pa drug sklop na primer.

 

Kako se oblikujejo jedrna verjetja in prepričanja

Običajno so to verjetja in prepričanja, ki so se oblikovala že v našem zelo zgodnjem otročtvu ali celo prej in tečejo avtomatsko v naši podzavesti in tako sprožajo obnašanja, za katera se zdi, da nimamo nadzora nad njimi ali pa je okolica kriva, da reagiramo na določen način.

 

Nekatera verjetja o tem kaj smo so se razvila zaradi nenehnega ponavljanja istih sporočil, ki so nam jih dajala (direktno, indirektno, verbalno ali neverbalno) ljubljene osebe (najprej oče in mati, potem dedki, babice, bratje in sestre, učitelji, prijatelji..). Ta sporočila so lahko takšna, da postanemo pretirano samozavestni ali samovšečni. Primer: malemu dečku ves čas govorimo, da je najboljši, najpametnejši, ne glede na njegove realne zmožnosti. Bolj pogosto je, da straši nevede (včasih tudi vede) otroku vcepijo kompleks manjvrednosti. Primer pri mizi: „Poglej kakšen pacek/a si! Nikoli se ne boš naučil/a jesti prav!“ Ali pa otrok čuti, da so starši najbolj zadovoljni in je tudi pohvaljen, če se tiho igra v svojem kotu in se naredi čim bolj neopaznega. Otrok to razume kot: „Nisi dovolj pomemben, da bi se ukvarjali s teboj.“

In vsa ta verjetja potem otrok odnese tudi v svojo odraslo dobo in poskuša početi nekaj kar ta verjetja kompenzira: ali postati zelo pomemben (da bi pridobil odobravanje starša, ki ga je ignoriral) ali pa se vda v usodo in teži k temu, da bi bil čim bolj neviden, nevpadljiv in s tem pričakuje odobravanje in ljubezen okolice.

 

Otroci še nimajo razvitega filtra in obrambnih mehanizmov, zato sprejemajo vse kar jim odrasle osebe, ki jim zaupajo govorijo, za sveto resnico in to tudi ponotranjijo. Na primer: v naši kulturi dostikrat poslušamo: „Sedaj si že tako velik fant, da ne smeš več jokati.“ Ali: „Pridne punčke se ne jezijo!“ In to postane otrokovo trdno prepričanje, čeprav je mati samo želela, da trenutni „histerični“ napad mine. In tako imamo okoli nas cel kup moških, ki ne znajo in se bojijo izražati svoja čustva, ker so se naučili, da je to slabo in neprimerno za njih in odrasle ženske, ki se ne znajo postaviti zase in izraziti jezo tudi v situacijah kjer bi bilo to zelo na mestu. Otroci tudi še ne razumejo cinizma, zaznajo pa občutke.

 

Otroci se tudi učijo in oblikujejo svoj sistem prepričanj in verjetij preko neposrednih izkušenj. Primer: punčki starejši bratje ves čas nagajajo tako, da ji jemljejo igračke iz rok. Potem seji to zgodi še v vrtcu, da ji večji fant vzame ljubo igračko... Tako mala punčka verjame, da so fantje zlobni in se jih je potrebno izogibati. Kako se to prevede na verjetje odrasle ženske mi verjetno ni potrebno posebej pisati. Poleg tega se zelo hitro učijo preko posnemanja. Tako se avtomatično naučijo pravilne izgovorjave besed, pravilne slovnice (čeprav naj bi bilo delno to tudi genetsko pogojeno), načina mišljenja, kulturnih vrednot, vrednot staršev...

 

Ko ugotovim kako se je določeno jedrno prepričanje klienta formiralo, potem lahko naredim strategijo kako to prepričanje spremeniti v nekaj pozitivnega in konstruktivnega za klienta. Tako je prvi korak pri delu s klientom učenje o njegovem sistemu jedrnih prepričanj, verjetij in obnašanj.

Modra misel

Seveda imamo svojo temno stran .... Ubijamo s sovraštvom, mar ne? Zažigamo ljudi v imenu Boga. Uničujemo sebe; izničujemož ivljenje na tem planetu; uničujemo samo Zemljo. In potem se oblečemo v meniška oblačila in Bog nam spregovori direktno. In kaj nam Gospod govori? Da moramo biti dobri dečki/deklice, drugače nas bo kaznoval. Gospod Bog nam preti že stoletja pa nismo prav nič drugačni. Pa ne zato ker bi bili zlobni, ampak zato ker smo zabiti. Človeštvo ima svojo temno stran, seveda jo ima, in imenuje se neumnost.

Don Juan v The Power of Silence (Moč tišine), Carlos Castaneda


Cenik terapij in pravice klienta Urnik seminarjev in delavnic Urnik delavnic Zanimive povezave Seznam/cenik delavnic Skripti za hipnoterapevte Zanimivo in novosti Psihoterapija


Dodatne vsebine

 Prijavnica na delavnice
 Osnove NLP in vaje

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI