english  
domov o nas novice kontakt novičarska lista
 
  Domov  /   Spirala življenja  /  Ključ  /  Kako deluje

Velika Zavest Veliko Srce Holotropno dihanje Ko Senca postane Luč Avtohipnoza TRE Ključ
 
 
Uporabnost
Prednosti
Izkušnje
Kako deluje
Rezultati
Reference
Kako deluje

Kako metoda Ključ deluje?

1. Odprava mišične napetosti

Stres lahko opredelimo kot vsako okoliščino, ki ovira ravnovesja (homeostaze) v telesu. Mišični stres, napetost je lahko posledica dolgotrajnega neudobnega sedenja (za pisalno mizo, strojem, ali čakanje specialnih enot v zasedi...), čustveni stres ali fizične poškodbe. Dolgi delovni čas, nepravilna drža podnevi in ​​pomanjkanje telesne dejavnosti so najpogostejši dejavniki, mišične napetosti.

Občutek bolečine ali neugodja, je signal, ki ga pošlje živčni sistema do možganov, tako da lahko preusmerijo pozornost na področje nelagodja in nekaj ukrenejo. Ob občutku bolečine ali nelagodja, težko dosežemo stanje sproščenosti. Pri kronični mišični napetosti in bolečini se težko osredotočimo na delo in ostanemo sfokusirani. Tako je prvi korak v metodi Ključ, da poskrbimo za katero koli fizično neugodje oziroma napetosti in jo popolnoma sprostimo.

Namesto, da ignoriramo simptome (bolečina ali nelagodje), se v metodi Ključ osredotočimo na te fizične simptome in s preprostimi fizičnimi vajami imenovanimi sinhrogimnastika sprostimo napetosti v mišicah in dosežemo bolj sproščeno stanje uma.

 

2. Odprava psihičnega stresa

Sprostitev je stanje miru in udobju. Vendar pa je zelo težko doseči to stanje, ko je  um poln notranjega dialoga ali težav. Prenehanje toka misli voljno, ni lahka naloga. 

Nekatere izmed najbolj priljubljenih načinov sprostitve in ustavljanja notranjega dialoga vključujejo: meditacijo, globoko dihanje, samo-hipnozo, avtogeni trening, vizualizacijo, jogo... Medtem ko so lahko te metode učinkovite pri doseganju stanje sproščenosti, pa ne delujejo vedno. Poleg tega običajno zahtevajo kar nekaj časa in volje tako za učenje kot za izvajanje. Ampak, dandanes ljudje v vsesplošnem pomanjkanju časa iščejo hitre rešitve; le kdo ima čas meditirati uro ali več na dan?!

Za razliko od drugih sistemov, metoda Ključ zahteva zelo malo časa in se lahko izvaja v vsakem okolju. Sprostitev stresa in konstruktivno iskanje rešitev sta  v metodi Ključ dosežena s t.i. Zvezdo samoregulacije  (del metode Ključ), ki omogoča, da se um odzove na signale svojega telesa.

Ritmično zibanje vpliva na sistem retikularne aktivacije (RAS) v možganih, ki je odgovorna za vzburjenje in motivacijo, kot tudi vzdrževanje stanja zavesti. RAS deluje združeno z vestibularnim sistemom in umirja um. Z vplivanjem na RAS, um postane jasnejši, doseže se stanje odsotnosti notranjega dialoga -t.i. nevtralno stanje zavesti ali kot ljudje pogosto pravijo "dušni mir". Z nekaj prakse, se preko Zvezde samoregulacije doseže to stanje miru v nekaj minutah ali celo sekundah (t.i. sekundne vaje), tudi v zahtevnih stresnih situacijah.

 

3. Avtoregulacijski procesi

Homeostaza je naravna sposobnost telesa za urejanje svojega notranjega okolje in ga obdržati v relativnem ravnovesju. Nezavedni um neprestano uravnava telesno temperaturo, pretok tekočin, hraniljivih snovi, energije, delovanje organov in mnoge druge ključne procese v telesu. To je del modrosti našega telesa, ki skrbi, da smo živi in ​​zdravi. Homeostaza deluje najbolje, ko ni zavestnega vmešavanje v proces. Na primer, zdravo nočni spanec, popoldanski dremež, ali globoka sprostitev so idealna stanja za samodejno avtoregulacijo.

Pri prekomernem stresu naravni mehanizmi avtoregulacije ne zadostujejo več, ali pa so celo blokirani, če ne ukrepamo smo na poti v kronično utrujenost ali celo izgorelost.  Z uporaba metode Ključ zavestno vstopamo v stanje avtoregulacije in omogočamo telesu naravne mehanizme samoregulacije in samozdravljenja.

Ideomotorni gibi telesa, ki so del avtoregulacije so brez zaznavnega fizičnega napora. Občutek je kot, da bi se zgodili avtomatično in z natančnostjo, ki je ravno pravšnja za naše telo v danem trenutku.

Mnenja udeležencev

 • 14.08.2019  
  Marko: V mali skupini sem se odlično počutil.

 • 14.08.2019  
  Tanja: Zelo prijeten ambient, v katerem se počutila izjemno varno in sprejeto. Marko in Mojca sta odlična terapevta, vedno na pravem mestu. Z vsemi ...
 • 14.08.2019  
  anonimno: Odlično delo Mojca in Marko! Dobro podprt proces, močna izkušnja in zaupnje celi skupini.

 • 03.07.2018  
  Jaka Henigman: Kot vedno: v iskanju samega sebe. Vedno pozitivno, vedno globoko. Iščem, najdem... Čakam. Super. Hvala

 • 16.06.2018  
  anonimno: Odlična izkušnja; odlična družba; z veseljem se bom udeležila še katere od naslednjih delavnic  
 • 16.06.2018  
  Marina: Močno srčno doživetje omejitve izražanja, energetsko čiščenje možganov, povezava z ljubeznijo do sebe. Moja energetska srčna ...
 • 16.06.2018  
  Marko: Fluidnost!

  Zanimiva pot ob reki Kokri. Vse je kot mora biti. 

 • 16.06.2018  
  Greta: Bila je čudoviza izkušnja, ki mi je odprla nova obzorja.

 • 16.06.2018  
  Mateja: Bilo je doživljajoče, sproščujoče, navdihujoče. Najbolj mi je bilo všeč, da sem spoznala svoj notranji mir. Hvala za ...
 • 16.06.2018  
  Matej Miklavec: Čestitke ob odprtju centra. Prva izkušnja dihanja v novem centru je bila čudovita, varna, poglobljena in zelo sem vesel, da je bilo pri ...
Modra misel

Great Spirit,

Whose voice I hear in the winds,
And whose breath gives life to all the world,
hear me!

Let me walk in beauty and make my eyes ever behold the red and purple sunset.
Make my hands respect the things you have made,
and my ears sharp to hear your voice.

Let me learn the lessons you have hidden in every leaf and rock.
I seek strength, not to be greater than my brother,
but to fight my greatest enemy - myself.

Make me always ready to come to you
with clean hands ...
and straight eyes,

So when life fades, as the fading sunset,
my spirit may come to you ...
without shame.

White Cloud


Seznam/cenik delavnic Aktualno Holotropno dihanje Urnik predavanj in delavnic Zanimive povezave Zanimivo in novosti Hipnoza


Dodatne vsebine

 Prijavnica za Holotropno dihanje
 Prijavnica na delavnice
 Intervju s Stanislavom Grofom
 Članek o predavanju Stanislava Grofa o smrti in umiranju

 
  nameni, cilji | zanimivo | pogosta vprašanja | novičarska lista | slovar izrazov  
 
  OSTANIMO POVEZANI     |  2010 © Most-si d.o.o. Vse pravice pridržane KAZALO STRANI | AVTORJI